Algemeen


Op deze pagina’s wordt extra informatie verstrekt inzake praktische oplossingen zoals ik deze zelf ben tegengekomen, situaties en beschrijvingen van apparatuur en software voor bepaalde toepassingen.  Heb je vragen ?  Laat het mij gewoon even weten.

Yaesu ATAS-120A  mobiel antenne


Het compromis als je in een appartementen-gebouw woont.

De tijd van grote beams is voorbij. En als je dan toch je hobby weer wilt gaan uitoefenen, dan zul je een bruikbare oplossing moeten vinden. Ik heb die gevonden in de vorm van een antenne-installatie op basis van een Yaesu "Active Tuning Antenna System" de ATAS-120A mobiel antenne.


Reden voor mij om bij het weer oppakken van de hobby in 2012 te kiezen voor de Yaesu FT-897D met een ATAS-120A actieve antenne.


Wil je weten hoe ik het heb opgepakt, klik dan op onderstaande afbeelding



Atas Atas DL/PA0GTB

DL/PA0GTB is mijn vakantie callsign in Duitsland


Bijna jaarlijks ben ik vanaf dit vakantie adres ook QRV in verschillende modes op diverse banden. Ik voer hier ook diverse experimenten met antennes uit, waar ik thuis geen mogelijkheden toe heb.


Klik op bovenstaande QSL-kaart voor meer informatie


Digitale Modes

















Na terugkeer op de band in 2012 bleek er toch aardig wat veranderd te zijn. Naast CW en SSB bleken er aardig wat nieuwe modes te zijn bijgekomen. Packet-Radio, waarmee we in de jaren ‘90 het nodige gestoeid te hebben, bleek vrijwel uitgestorven en had plaatsgemaakt voor PSK, Contestia, Olivia, MPSK, Thor en andere fancy modes. Een mooie uitdaging om hiermee aan de gang te gaan.   


Anders dan met Packet-Radio bleken er ook diverse mooie software tools en programmas te zijn ontwikkeld om gemakkelijk met deze digitale modes te kunnen werken. Ook de Software Defined Radio (SDR) had zijn intrede gedaan.


Digitale modes in de praktijk


Ik ben gestart met de bouw van een interface om de PC aan de Radio te kunnen koppelen en heb inmiddels de nodige ervaring opgedaan met verschillende programma’s en digitale modes.



Klik op de Waterfall hiernaast, om naar een aparte pagina te gaan waar verder wordt ingegaan op de Digitale Modes

Digitale Modes

Programma’s voor Digitale Modes


Na diverse programma’s te hebben getest in de praktijk, heb ik voor mijzelf een keuze gemaakt. Mijn favoriete programma is Ham Radio DeLuxe (HRD). Omdat niet alle digitale modes in HRD beschikbaar zijn, Gebruik ik in bepaalde gevallen Fldigi.


Om HRD met de Yaesu FT-897D te laten samenwerken, gebruik ik een eigenbouw interface van Funkamateur met koppelkabels. Zie hiervoor : Interface One


De Yaesu FTDX-3000D heeft een ingebouwde interface, zodat je alleen een USB kabel nodig hebt om PC en Tranceiver met elkaar te verbinden. De FTDX-3000D vraagt wel om bepaalde instellingen om alles goed te laten functioneren. Dat was in het begin wel even zoeken, maar uiteindelijk heb ik alles gevonden.


In de praktijk bleek dat er echter voor Fldigi geen goede handleiding bestond om Fldigi in te stellen voor de FTDX-3000D. Die heb ik dus zelf maar geschreven.


Je vindt al deze handleidingen hier : Yaesu FTDX-3000D en Digitale Modes




Lidmaatschappen


Zoals bijna alle radio-amateurs, ben ik lid van verenigingen of lid van gebruikersgroepen en organisaties.

Een overzicht hiervan heb ik in een aparte pagina vastgelegd

Klik op onderstaande logo’s om inzage te krijgen

Lidmaatschap Lidmaatschap Lidmaatschap Lidmaatschap Lidmaatschap
Home Historie Apparatuur Arduino Informatie QSL English